37 СЪВЕТА ПРИ ПРОДАЖБА НА ИМОТ 

Много е лесно да придадете на своя дом по-голяма стойност преди да го обявите за продажба. Често това са малките неща, които са важни. И те са от по-голямо значение от колкото си мислите.

Ние от Unihome съставихме за вас този списък със съвети за по-лесна продажба и за по-висока продажна цена на вашия имот.

Не е нужно да ги изпълните сами. Цялото семейство, големи и малки, могат да се включат и да помогнат да придадете по-голяма стойност на вашия имот.

 

ГЕНЕРАЛНО ЗА ЦЕЛИЯ ДОМ


1. ПОЧИСТЕТЕ

Важно е домът винаги да е чист и спретнат когато купувачите го посещават. Така те се концентрират върху качествата на жилището без да се спъват в играчки, обувки и кабели. 

2. ИЗМИЙТЕ ПРОЗОРЦИТЕ

Чистото стъкло пропуска повече светлина в дома, осигурява по-добра видимост и гледкa, както и предава усещането че жилището е по-голямо, по-чисто и по-поддържано. 

3. СМЕНЕТЕ КРУШКИ, КОИТО НЕ РАБОТЯТ

Светлината създава уют и кара купувачите да се чувстват като у дома си. Сменете крушките и винаги пускайте лампите, когато имате оглед с купувач.

4. РЕМОНТИРАЙТЕ РАЗХЛАБЕНИТЕ ДРЪЖКИ

Какво става ако дръжката на някоя от вратите остане в ръката на купувача? Той ще започне да мисли, какво ли друго не е наред. Пристегнете дръжките на вратите и на шкафовете в кухнята и банята.

5. ПУСНЕТЕ СВЕТЛИНАТА

Дръпнете завесите и щорите. Тъмният дом може да изглежда тежък и мрачен. Докато светлото жилище от друга страна е приканващо, уютно, по-голямо и в крайна сметка по-продаваемо. 

6. ОТСТРАНЕТЕ ВСИЧКИ ВИДИМИ ПЕТНА

Пръстовите отпечатъци, следи от храна както и петна от боя са неприемливи. За това се уверете, че всички петна са почистени от видимите повърхности - преместете кухненската маса и почистете мръсните стени.

7. БЕЗ ЦИГАРЕН ДИМ В ЖИЛИЩЕТО

На повечето хора им е неприятно, когато мебелите и завесите миришат на дим от цигари. Много от тях не биха живели на място където е пушено. Ако в жилището са живели пушачи, трябва да проветрите добре и да премахнете всички неща които миришат. Можете да поставите на места чаши с оцет. Това отнема част от миризмата. 

8. УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ ФИНИШЪТ Е В РЕД

Представете си, че вие сте купувач. Излезте навън и влезте отново в жилището. Потърсете вдлъбнатини и драскотини по стени и врати. Погледнете с критични очи. Така можете да получите много добра представа за липси, за неща които трябва да бъдат поправени и за това, с което купувачите ще се сблъскат прекрачвайки прага на вашия дом. 

9. ПОСТАРАЙТЕ СЕ ДА НЕ СТЕ СИ В КЪЩИ

Брокерите от Unihome ще ви уведомят, когато ще правят оглед с клиент на вашия имот. Добра идея е да напуснете дома, за да може купувачът да говори свободно, както и спокойно да разгледа жилището, което е трудно, ако собственикът също присъства. 

10. СМЕНЕТЕ СЧУПЕНИ ПРОЗОРЦИ

Пукнатите прозорци не изглеждат добре. Обадете се на стъклар и подменете счупения прозорец.

11. ПРЕМАХНЕТЕ НЕЩАТА, КОИТО ПРАВЯТ СТАИТЕ ТЪМНИ И НЕНУЖНИ МЕБЕЛИ

Премахнете всички украшения и всичко, което изпълва. Приберете по възможност половината от книгите си - освен ако не са подредени в библиотека. Колкото по-малко неща, толкова по-добре купувачите могат да видят всички възможности в жилището.

12. ПРЕМАХНЕТЕ КАБЕЛИТЕ

Повечето от нас имат кабели тук и там, обикновено около кухнята, леглата, телевизора или стереоуредбата. Те правят домът да изглежда разхвърлян. Има много интелигентни решения за кабели, релси, разклонителни кутии и др. Намерете тези, които подхождат и скрийте кабелите възможно най-добре.

13. ПРЕМАХНЕТЕ УВЕХНАЛИТЕ РАСТЕНИЯ

Свежите цветя и растения придават на дома чар, а изсъхналите растения правят обратното. Изхвърлете всички увехнали растения, независимо от размера и сантиментална им стойност. 

ЗА КУХНЯТА 

14. ПРИБЕРЕТЕ ЧИНИИТЕ

Посудата по кухненския плот създава чуство за бъркотия и не разкрасява. За това винаги подреждайте посудата или я скрийте ако нямате достатъчно време. Уверете се, че съдомиялната е изпразнена, хладилника и печката са чисти и не миришат. Купувачите искат да видят, че нещата са готови за употреба. 

15. ПРЕМАХНЕТЕ СЛЕДИТЕ ОТ ДОМАШНИ ЖИВОТНИ

Сигурно имате най-сладкия домашен любимец на света! Но не всеки мисли така за домашните любимци, а също така някои може да са алергични към тях.

Не забравяйте да почистите космите от кучето или котката, да отстраните купичките с храна и вода и така нататък. И изпратете животните на почивка някъде другаде. 

16. ОПРАВЕТЕ КУХНЕНСКАТА МАСА И ПОЧИСТЕТЕ КОТЛОНИТЕ И ПЕЧКАТА

Кухнята трябва да е приветлива, за да може купувачът да има желание да готви в нея. Уверете се, че тя е подредена и добре почистена.

17. ПРЕМАХНЕТЕ БУТИЛКИТЕ И КУТИИТЕ

Празни бутилки и консервни кутии нямат място в жилището. Изхвърлете ги, за да изглежда домът по-чист и подреден.

18. БОЯДИСАЙТЕ КУХНЕНСКИТЕ ВРАТИ И СМЕНЕТЕ ДРЪЖКИТЕ

Специално за кухните всеки има различен вкус. За това се постарайте кухнята да изглежда колкото е възможно по-светла и неутрална. Ако сметнете примерно, че вашите розови дръжки няма да отговарят на всеки вкус, подменете ги с по-неутрални и изчистени. 

19. КУПЕТЕ БИЛКИ ЗА ОКРАСА - ТЕ ИЗГЛЕЖДАТ ДОБРЕ И МИРИШАТ ХУБАВО

Кухнята трябва да мирише хубаво. Миризмата на билки ще накара купувачът да иска да остане в кухнята. Напръскайте ги с вода преди купувачите да пристигнат. Така ще мирише наистина добре.

ЗА БАНЯТА 

20. ПОЧИСТЕТЕ БАНЯТА

Много е неща могат да бъдат намерени на банята. Правилото тук е "по-малкото е повече". Махни всичко, което може да се махне и се уверете, че шкафовете са подредени отвътре. Купете ароматен сапун и си измийте ръцете с него точно преди огледа с купувача, за да мирише добре.

21. ПОПРАВЕТЕ КАПЕЩИ КРАНОВЕ

Кранове, които капят, показват, че домът не се поддържа в добро състояние. Поправете крановете и ги почистете, за да изглеждат добре в случай че купувачът реши да ги тества. Това изисква малко усилия, но си струва.

22. НАБАВЕТЕ ОФЕРТА ЗА РЕМОНТ И ОСТАВЕТЕ КУПУВАЧЪТ ДА Я РАЗГЛЕДА

Ако банята или кухнята са прекалено стари, ще е добра идея да имате готова оферта за тяхната подмяна с нови. Подгответе оферта с напълно нормални и основни елементи и я предайте на брокера. Така купувачът ще придобие представа какво е необходимо и за каква цена.

Купувачът се чувства по-спокоен и сигурен, когато има обща представа за потенциалните разходи.

23. ПРЕМАХНЕТЕ ВИДИМ ВАРОВИК ОТ ФАЯНС И АРМАТУРА

Банята е мястото, където се миете, за това тя трябва да изглежда чиста и приветлива. Накарайте ваш приятел да я погледне и да каже дали има нещо, с което може да я направите по-приветлива. Човек често не вижда собствените недостатъци. Най-малкото, което можете да направите, е да отстраните видимия варовик и петна. 

ЗА СТАИТЕ 

24. ОПРАВИ ЛЕГЛАТА

Премахни бъркотията и хората от леглата. Една спалня изглежда най-привлекателна, когато леглото е оправено. Ако нормално не използвате шалте, намерете такова което пасва най-добре на вашата спалня – за предпочитане е да е в светъл цвят. Така спалнята ще изглежда подредена и уютна. 

25. ПРЕМАХНЕТЕ ИГРАЧКИТЕ, РАЗХВЪРЛЯНИ ПО ПОДА И МАСИТЕ

За предпочитане е играчките да се съхраняват в кутии. Намери някои светли кутии, които могат да се поставят една върху друга. Така ще заемат по-малко място. Ако времето не позволява, намерете временно съхранение, докато домът ви се показва на купувач. 

26. БОЯДИСАЙТЕ ТЪМНИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ СВЕТЛИ

Черните дрехи те правят по-слаб. По същия начин една светла стая изглежда по-голяма. Променете тъмните цветове със светли, така купувачът ще придобие по-добра представа за пространството в тях. 

ОТВЪН 

27 ДЪРВЕНИ ЕЛЕМЕНТИ

Дървена дограма, която не се поддържа, прави лошо впечатление. Почистете или боядисайте дограмата отвън. Така тя ще изглежда по-добре и поддържана. 

28. ИЗМЕТЕТЕ ПРЕД ВХОДНАТА ВРАТА

Не забравяйте, че цялостното впечатление на имота е важно. Това се отнася също и преди да влезеш в него. Изметете листата или почистете снега и поставете цвете в саксия до входната врата, така че да изглежда привлекателно. 

29. РЕМОНТИРАЙТЕ ПУКНАТИНИТЕ

Ако има пукнатини тук и там, говорете с майстор да бъдат отстранени така, че да изчезнат веднъж завинаги. Това подобрява цялостното впечатление от къщата и човек няма да се чувства излъган като купувач. 

31. ПОДРЕЖЕТЕ ТРЕВАТА И ЖИВИЯ ПЛЕТ, СЛОЖЕТЕ ВЪЗГЛАВНИЦИ НА ГРАДИНСКИТЕ МЕБЕЛИ

Ако продавате къща, подрежете тревата и живия плет. Градината е първото впечатление, което купувачът получава, така че е важно, тя да изглежда добре.

Придайте уют в градината и на терасата, като добавите възглавнички на градинската мебел. 

СПЕЦИАЛНО ЗА АПАРТАМЕНТИТЕ

32. ПРИДАЙТЕ ПРОСТРАНСТВО НА БАЛКОНА

Покажете възможностите на балкона. Направете снимки с например детска количка или мебели за тераса. Това ще покаже, че има достатъчно място на балкона и купувачите ще могат по-добре да си представят какво е да живееш в апартамента - например с малко дете.

33. ПРЕМАХНЕТЕ ВРЪХНИ ДРЕХИ И ОБУВКИ ОТ КОРИДОРА

Първите впечатления са важни. Антрето е мястото, където се съхраняват дрехи и обувки, но купувачът би искал да види как то изглежда. Премахнете възможно най-много, така че да получава усещане за светлина и въздух, когато се влиза в апартамента. 

34. ИЗМИЙТЕ СТЪЛБИТЕ

Ако чистачът на входа е бавен, ударете сами една метла и стирка, така че стълбището пред вашият апартамент да изглежда чисто. 

35. ПОЧИСТЕТЕ ПЕРВАЗИТЕ НА ПРОЗОРЦИТЕ

Премахването на украшения и други екстри от подпрозоречните первази, правят апартамента по-светъл и по-просторен.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ 

36. ВКЛЮЧЕТЕ ЛАМПИТЕ

Светлината прави дома уютен и по-голям, Включете колкото се може повече лампи преди купувачите да пристигнат. Това ще ги накара да се чувстват като у дома си и да добият представа за атмосферата в дома. 

37. ПРОВЕТРЕТЕ ДОБРЕ

Няма нищо по-лошо от влизането в дом, който мирише на застояло. Старателно проветрете и не ползвайте тоалетната точно преди купувачите да пристигнат. Също така си набавете свежи цветя, така че домът да придобие приятна атмосфера.

 

Успех!